torsdag 8. mars 2012

New York cheesecake

I annledning min egen fødselsdag bakte jeg to kaker. Jeg baker ikke så ofte - ikke fordi at jeg ikke er glad i kaker, men fordi det blir så mye - selv om man baker i en liten form, så er det jo lett kake til 10 stykker, og når man prøver å holde vekten så tyr jeg ofte til smågodt eller sjokolade i steden.
New York cheesecake er en av mine favorittkaker, dette er altså en bakt ostekake - den stekes i ovnen og ikke i vannbad som en del andre ostekaker. Resultatet er en silkemyk konsistens, som på samme tid er litt mer "ru" enn en kake som er stekt i vannbad eller bare har fromasj på seg. Denne er inspirert av Nigellas New York cheesecake i boken "How to be a domestic Godess" som forøvrig inneholder masse flotte oppskrifter. Jeg har endret den noe - først og fremst fordi oppskriften hennes er svær, kombinert med at jeg var litt i manko på egg.


Til bunnen:
3/4 pakkke Kornmo
1 ss sukker
125 g smeltet smør


Kjør kjeksen til smuler i en foodprosessor, eller gå løs på den med en kjevle. Tilsett sukker og smeltet smør, og trykk ut bunnen i en 22-24 cm stor form. La hvile i kjøleskapet så den får satt seg, ca 1/2 time - imens lager du fyllet:


Fyll:
600g kremost.*
225 g sukker
1 ss maismel - jeg brukte noe polenta jeg hadde stående - Maizena går også fint
1 ss potetmel
5 store egg, separert
vaniljeekstrakt eller vaniljefrø etter behag.
1 dl rømme
1 dl fløte
1/2 ts salt
skallet av 1 sitron


Det er en fordel om osten og eggene er somtempererte, så unngår du at konsistensen blir kornete. Tilsett saltet i eggehvittene og pisk disse stive. Sett til side. Pisk kremost, mel, sukker, vaniljefrø og sitronskall godt sammen. Tilsett 1 og 1 eggeplomme. Rør inn rømme og fløte. Vend inn eggehvittene, og hell over bunnen.

Kaken stekes på 175 grader i 1-1/2 time, til den er gyllen. La kaken stå i ovnen uten å åpne døren i minimum 2 timer, deretter kan du ta den ut og avkjøle den. Min kake ble pyntet med bringebær og et snødryss av melis.

*Jeg brukte 400 g Philadelphia og 250 g Mascarpone. Philadelphiaosten er nokså salt synes jeg, og kaken kan bli for salt hvis du kun bruker den. Mascarpone er herlig og fløyelsmyk og var fristet til å bare bruke den, men den er ikke billig - 39kr for 250g. Man kan også bruke kremostene fra Tine. Hva du enn gjør: her er det full fat ost som gjelder!
En annen favoritt: Sjokoladekake med kefir

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar