fredag 20. april 2012

Babyteppe

Etter å ha pådratt meg tidenes lungebetennelse i Barcelona i påsken, har formen vært og er fremdeles ganske dårlig.. dessverre ikke så dårlig at jeg bare kan sove hele tiden, men derimot så dårlig at jeg ikke har kunnet gjøre noe av det "vanlige - dvs jobbe, trene og ha et sosialt liv. Det positive er at jeg har fått gjort ferdig en ganske stor UFO, nemlig dette babyteppet.
Dette er mitt 2. babyteppe. Det første heklet jeg i Drops Muskatt i tradisjonelt bestemormønster for noen år siden (før bloggen). Jeg startet friskt opp med å lage eget mønster, sterkt inspirert av Tanja. Fordi det så ut som om hun heklet med nokså tynt garn, så har jeg brukt Gjesdal Bomull Sport og når nr. 3, selv om dette garnet egentlig kan brukes opp til 4,5 og er anbefalt 3,5-4. I alle fall kom jeg frem til at jeg måtte ha 80 ruter, og hadde fullført ca 40 da entusiasmen gav seg.
Jeg traff den vordende mor rett før påske, som i grunnen minnet meg på at terminen var 8. mai, ikke 18. som jeg hadde trodd.. Nå er teppet i vaskemaskinen for å fjerne evt onde basilusker, så nå kan lillemann bare komme.





tirsdag 13. mars 2012

Endelig vår!

I går var den ene dagen dette semesteret jeg ikke har forelesning på en mandag - og for et vær! Nå er det endelig vår i hovedstaden!
En marihøne kom å landet i boken min mens jeg satt på utecafè og leste 
Nydelige blomster på Mustang Sally - den lokale blomster og jeansbutikken 
Dagens lunsj, som smakte markjordbær. Kurven full for 29,90 - klager ikke på det. 
Krokos under soverromsvindduet mitt

Sjokoladekake med kefir - bursdagskake nummer 2

Dette er en klassisk langpannekake - en slik du kan lage til kakesalg, barnebursdag eller; voksenbursdag. Jeg er glad i helt vanlig, "kjedelig" langpannekake - det er vel en grunn til at den er manges favoritt?
Jeg laget denne i 2 stk 22 cm rundform i steden, og laget en megahøy kake.Det ser flott ut, men praktisk sett err det nok kanskje bedre med langpanne.
Bunnen:
650 g sukker
4 store egg
250 g smeltet smør
450 g hvetemel
1 1/2 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
3 ts natron
6 ss kakao
6 dl kefir


Visp egg og sukker hvitt, rør inn ett og ett egg, tilsett de tørre ingrediensene og kefirmelken.Rør godt. Stekes på 200 grader i 20-25 minutter


Glasur:


Glasuren på denne kaken er nokså lys - men kan kan justere fargen/smaken ved å tilsette mer kakao. Personlig synes jeg den er best når den ikke er for mørk. Espresso i kremen er et must for meg, men har man følsomme barn så kan den sløyfes.

200 g romtemperert smør
6 ts kakao
2 ts vaniljesukker
1 shot espresso
500 gram melis
Bland alt og kjør med mikser til alt er godt blandet, og glasuren er fluffy og fin. 

torsdag 8. mars 2012

New York cheesecake

I annledning min egen fødselsdag bakte jeg to kaker. Jeg baker ikke så ofte - ikke fordi at jeg ikke er glad i kaker, men fordi det blir så mye - selv om man baker i en liten form, så er det jo lett kake til 10 stykker, og når man prøver å holde vekten så tyr jeg ofte til smågodt eller sjokolade i steden.
New York cheesecake er en av mine favorittkaker, dette er altså en bakt ostekake - den stekes i ovnen og ikke i vannbad som en del andre ostekaker. Resultatet er en silkemyk konsistens, som på samme tid er litt mer "ru" enn en kake som er stekt i vannbad eller bare har fromasj på seg. Denne er inspirert av Nigellas New York cheesecake i boken "How to be a domestic Godess" som forøvrig inneholder masse flotte oppskrifter. Jeg har endret den noe - først og fremst fordi oppskriften hennes er svær, kombinert med at jeg var litt i manko på egg.


Til bunnen:
3/4 pakkke Kornmo
1 ss sukker
125 g smeltet smør


Kjør kjeksen til smuler i en foodprosessor, eller gå løs på den med en kjevle. Tilsett sukker og smeltet smør, og trykk ut bunnen i en 22-24 cm stor form. La hvile i kjøleskapet så den får satt seg, ca 1/2 time - imens lager du fyllet:


Fyll:
600g kremost.*
225 g sukker
1 ss maismel - jeg brukte noe polenta jeg hadde stående - Maizena går også fint
1 ss potetmel
5 store egg, separert
vaniljeekstrakt eller vaniljefrø etter behag.
1 dl rømme
1 dl fløte
1/2 ts salt
skallet av 1 sitron


Det er en fordel om osten og eggene er somtempererte, så unngår du at konsistensen blir kornete. Tilsett saltet i eggehvittene og pisk disse stive. Sett til side. Pisk kremost, mel, sukker, vaniljefrø og sitronskall godt sammen. Tilsett 1 og 1 eggeplomme. Rør inn rømme og fløte. Vend inn eggehvittene, og hell over bunnen.

Kaken stekes på 175 grader i 1-1/2 time, til den er gyllen. La kaken stå i ovnen uten å åpne døren i minimum 2 timer, deretter kan du ta den ut og avkjøle den. Min kake ble pyntet med bringebær og et snødryss av melis.

*Jeg brukte 400 g Philadelphia og 250 g Mascarpone. Philadelphiaosten er nokså salt synes jeg, og kaken kan bli for salt hvis du kun bruker den. Mascarpone er herlig og fløyelsmyk og var fristet til å bare bruke den, men den er ikke billig - 39kr for 250g. Man kan også bruke kremostene fra Tine. Hva du enn gjør: her er det full fat ost som gjelder!
En annen favoritt: Sjokoladekake med kefir

onsdag 7. mars 2012

Jeg erklerer herved skisesongen for offesielt over

Jeg reise rett til fjells på fredag etter ankomst fra Spania - for å få gått litt på ski..
Dette er høyfjellet rett ved Geilo. Som dere ser - ikke veldig mye snø. Det var bedre i de preppede løypene, men vi snakker skikkelig skareføre (isføre) utenfor sporet og klisterføre i sporet. Selv om det kom litt melisdryss i Oslo i dag, så tror jeg grunnlaget for skiføret er så og si vekk, jeg er ikke Tom Stenaker heller. Nå skal skiene få seg en runde med rensespray og så ned i soveposen sin til høsten og snøen kommer igjen.

Jeg er av den typen som heller pusser båt i påsken (eller reiser til Barcelona.. WiiI!) enn å se på at sneen smelter, dermed er nok sesongen over. Lurer forresten litt på om det kommer til å være igjen noe snø til påsken faktisk kommer..

Salamanca i bilder

For en tur! Utrolig deilig å møte våren litt (spesielt når vi i dag har fått nytt påfyll av snø i Oslo i dag). Salamanca er en utrolig fin by - passelig stor og oversiktlig for en weekendtur, uten at man føler at man bare får sett en brøkdel eller at man slipper opp for ting å se og gjøre.

Spanjolene selv inntar frokosten stående..

Churros con chocolate. Ikke helsekost, men er man på tur, så er man på tur..
Plaza Mayor, stor og finere enn bildene viser. Her er det folk fra morgen til kveld, uteserveringer, butikker. Stedet å se og bli sett.
Den enorme katedralen i Salamanca. Dvs det er egentlig to - den gamle ble ganske kvestet i et jordskjelv på 1500-tallet tror jeg, så de bygget en ny en ved siden av. Det tok 200år, men gud så flott! Den absolutt flotteste katedralen jeg har besøkt - det inkluderer Peterskirken, St.Paul og Notre Dame.. Jeg var ikke inne i den gamle katedralen - det var SÅ KALDT inne i den nye, at selv om den var kjempeflott så orket jeg ikke flere minutter i det som føltes ut som minusgrader.

Detaljer fra utsmykningene i kuppelen.
Meg!
Tapas er aldri feil! Så mye gode skinker, oster og andre godsaker. Billig også - og veldig flott å kunne gå fra sted til sted på kveldstid å spise pinchos. 1 pincho og 1 liter drikke (øl, vin, sangria) 8€..
Utelunsj! Dette har jeg ventet lenge på.. det er tanken på slike ting som har holdt meg i live i vinter - frossen, med fyringsforbud pga dårlige piper og så alt mørket da!
Sangria! I Spania er den god!

Yum! Jeg var som en unge i godtebutikken - godt KLM ser litt raust på dette med overvekt.
Byen sett fra andre siden av elven - Katedralen som naturlig sentrum.

tirsdag 21. februar 2012

VM klar!


Disse ble laget ekspressfart på søndag - dermed er jeg, samboeren og et vennepar klare for VM i skiflyvning neste helg. Heia heia! Jeg har aldri vært på et arrangement av denne typen før, så er spent på hva som venter. Har i alle fall lue, flagg og godt humør - og kanskje de selger øl der?



Ser på bildene nå at den siste luen er for dem som heier på Trinidad og Tobago.. men de er vel ingen stor hoppnasjon, så det får passere. Luene er heklet i Drops Eskimo med nål nr.8.

Min første "bestilling"

Jeg laget en slik lue til bestemor i julegave, og jammen ble ikke søsteren hennes så imponert at hun ville ha en hun også - og nå har jeg endelig tatt meg sammen og laget en.




Denne ble laget i helgen etter inspirasjon fra Mirrevirre. Strikket/heklet i Puno - som bare er så supermykt og deilig, men dyrt! Går ca 1 1/2 nøste (75g) på en slik lue, da bruker jeg pinne 4,5 når jeg hekler så den ikke blir alt for løs.

mandag 20. februar 2012

Bursdagsgave til en venninne

Jeg har et mål om å prøve å gi bort mest mulig hjemmelaget i 2012, i alle fall der det er mulig og mottakeren potensielt blir glad. Jeg har allerede brutt "regelen" ved å kjøpe flybilletter til min mor i 55-årsgave, men jeg kan ikke hekle henne til Kreta tror jeg..


Denne luen har jeg heklet fort sammen i dag til en venninne - i kveld blir det kakespising og kanskje et glass vin?

Siden jeg ikke hadde veldig mye tid til rådighet var det litt begrenset hva jeg kunne lage. Lua er heklet i Extra fine merino fra Pickles (nål nr.4), i fargene smørblomst, petroleum og kitt -og den er laget for å matche den nye kåpen hennes. Dette er absolutt en nytt favorittgarn! Det deler seg fort, men det supermykt og utrolig varmt og deilig å ha på. Har nemlig heklet en lue til meg selv også, som ikke har havnet her på bloggen enda. 

Klar for mottakeren!

Nå bærer det avsted til Drammen for å legge siste hånden på verket - jeg har nemlig tattovert øyenbryn og i dag skal jeg på den siste timen for å fylle på farge. Foreløpig er jeg SÅ fornøyd, det er kjempedeilig å slippe å bekymre seg for at fargen forsvinner hvis jeg har på lue eller gir noen en klem - ikke minst gleder jeg meg til sommeren når jeg kan bade å styre i vei uten å bli "brynløs".


mandag 13. februar 2012

Dagens middag

Jeg elsker indisk mat, og er en hyppig gjest på Punjab Tandoori på Grønland. Dessverre synes jeg det er vanskelig å få det til å smake i nærheten av slik som ute, og ferdigmikser allà Toro er uspiselig.

I dag ble det indiske kyllingkjøttboller, etter inspirasjon fra Ina. Hun har refererer endel til en kokefokforfatter, Madhur Jaffrey, når det gjelder indisk mat og etter å ha testet oppskriften i dag så lurer jeg på om ikke boka hennes kommer på min ønskeliste. Dette snakte  i alle fall "riktig" og sausen skal jeg lage mange ganger til!
I mangel på lammekjøttdeig så ble det kyllingkjøttdeig. Jeg er egentlig ikke så glad i kyllingkjøttdeig, men synes det fungerte ganske bra i denne oppskriften. I et senilt øyeblikk tenkte jeg ikke over at lammefarse har en ganske annen konsistens enn kylling, derfor justerte jeg ikke oppskriften i forhold til hva jeg faktisk hadde med å gjøre.

Resultatet ble en veldig klissete farse, men det var absolutt mulig å lage boller ut av dem. Pussig nok blåste de seg opp under koking og endte opp med å bli endel større enn det jeg hadde trodd, men gode var de. Neste gang lager jeg nok sausen og har i lam/kylling eller kikerter.

Til "skikkelig" indisk saus:
5 hvitløksfedd, skrellt
2.5 cm fersk ingefær, skrellt og grovhakket
4 ss + 300 ml vann
1 ts malt spisskumin
1 ts malt ingefær
1 ts paprika
1/4 ts chillipepper
5 ss soya olje eller en annen nøytral olje
2.5cm kanel stang
6 hele kardemomme frøkapsler
6 nellik
1 løk, finhakket
1 boks hermetiske tomater
1/2 glass tomatpurè
4 ss yoghurt naturell
1/2 ts salt

Hakk løken fint (bruk foodprosessor), varm oljen og ha i kardemumme, kanel og nellikspiker. Mens dette godgjør seg et lite minutt hakker du hvitløk og ingefær i foodprosessoren sammen med 4 ss vann. Ha dette over i en skål og ha de tørre krydderne. Når løken er brun og fin har du i krydderpastaen og lar det surre et lite minutt til. Ha i tomatene og vann og la det koke opp. Rør inn 1 og 1 skje med yoghurt, la koke med lokket på i 20 min, deretter til ønsket konsistens.

Lag like gjerne dobbel porsjon, kan fryses og er vidunderlig!

Vi spise salat (agurk, vårløk, isbergssalat), naan og mangochutney til. Enkelt og godt!